Trekzakclub "Tegeliek"

Zie hier ons Foto-Album.

In Op het culturele vlak is door de jaren heen bij WSV De Engel het nodige gebeurd. In het verleden werden de feestavonden opgefleurd met de nodige schertsjes en complete eenakters die op het toneel van toen onze vaste "feestburcht" Ons Huis in Rheden plaats vonden. Dit ging vaak gepaard met complete verbouwing aan de zaal om het "Maritiem" in te richten. Ook mocht De Engel zich in enig seizoen verheugen op een heus Shanty-koor van circa 12 man. Daarom is het niet zo vreemd dat muziek altijd een bindende factor in de vereniging is geweest. In 1999 is de basis gelegd van het huidige "Trekzak-orkest Tegeliek", die in het winterseizoen op zondag om de 14 dagen in het clubhuis oefenen. Vooral in het begin zijn wij als enthousiaste muziekmakers soms tot overlast van enkele trouwe leden geweest. Na veel lessen, oefenen en ervaring op doen, kunnen wij nu een redelijk repertoire neerzetten en kunt u ons bij verschillende activiteiten tegenkomen. Over het ontstaan van Tegeliek gaat onderstaand verhaal:

Het ontstaan van "Tegeliek";
Aan het einde van de vorige eeuw in 1999 hebben enkele watersporters van WSV De Engel in het voorjaar een vaartocht gehouden. 's Avonds zaten zij bij een kampvuur bij elkaar.
E?n van de watersporters had al jaren een H?hner "Goudbandje. Hierop speelde hij een paar melancholische melodietjes. Dat klonk die avond echt gezellig. Ook bleek in datzelfde voorjaar dat bij ons in de buurt (Laag Soeren) een trekzakdag gehouden werd. Via -mond tot mond- reclame was dit al gauw bekend bij ons op de haven. Zo kon het dan ook gebeuren dat er op deze "" Soerense trekzakdag"op enig moment zo 'n 6 echtparen vanuit de haven rondliepen en genoten van de muziek en vooral van de gezelligheid. Die dag hebben 3 mensen bij Toon(Marco) Sileon uit Terborg een trekzak gekocht.

Natuurlijk ging dit nieuws in het clubhuis op de haven als een lopend vuurtje en halverwege de maand augustus waren er in totaal 10 mensen die in het bezit waren van een trekzak.
Met zo'n groep moest natuurlijk wat gedaan worden. E?n van de beginners had bij de aankoop van een harmonica ge?nformeerd naar trekzakles bij Sileon. Dit was natuurlijk wel mogelijk. En zo kon het gebeuren dat Marco Sileon in september opeens 10 leerlingen uit de omgeving van Rheden op les had. Marco had voor ons de harmonicalerares "Tante Lien" gecharterd. Zij heeft ons de eerste beginselen van het harmonicaspelen bijgebracht.

In die periode (najaar 1999) is ook de basis gelegd voor het huidige Tegeliek. Want wat zou het leuk zijn om met dat groepje wat we hebben samen muziek te maken. Zo gebeurde het dat na het watersportseizoen, en nog steeds, op de zondagmorgen om de 14 dagen de harmonicanen bezit nemen van ons clubhuis op de Jachthaven. Net als op een echte school had je snelle en langzame leerlingen, dus al gauw vlogen enkele snelle leerlingen uit. Ook waren er spelers die zich beperkte tot de basis en na de les bij "tante Lien" niet verder gingen, echter de band met Tegeliek bleef bestaan. Om structuur in het spelen te krijgen hebben we de beste harmonicaspeler van de groep gebombardeerd tot "juf"(Annemarie de Kruif) zij moest proberen om ons "spelers" in toom te houden, dit lukt amper. In deze periode hebben zich ook de meeste mutaties voorgedaan. Er zijn mensen weggegaan die het spelen in groepsverband niet zagen zitten, maar vooral zijn er in die periode fanatieke harmonicaspelers bijgekomen.

In de winter van 2000 was de groep uitgegroeid tot 11 harmonicaspelers, een drummer en een bassist. De drummer was, naast Annemarie, een goeie steun voor de groep. In het voorjaar van 2000 hoorden wij dat ??n van de Watersporters een ernstig auto-ongeluk had gehad en dat hij aan het revalideren was op revalidatiecentrum "Groot Klimmendaal" bij Het Dorp in Arnhem. Daar hebben we ons eerste optreden gegeven. Daar zijn toen ook de eerste contacten gelegd voor andere optredens. Bijv. 2 jaren achtereen een carnavalavond voor de bewoners en pati?nten van Klimmendaal. Ook werden er contacten gelegd bij bejaardentehuizen in de omgeving van Rheden.

Natuurlijk waren wij ook te vinden op de verschillende ?trekzakdagen" in de Achterhoek en Veluwezoom. Nog niet in optredens maar wel rondkijkend en onze ogen en oren goed gebruiken. Op 1 juni 2000 hebben ook nog een 5-tal Tegeliekers" meegewerkt aan het grootste harmonica-orkest in Diepenheim. 566 harmonicaspelers hebben daar 22 minuten aaneen gespeeld. Dit record is, op 7 juli 2007 in Canada, met 78 spelers meer gebroken. Ons eerste echte optreden op een trekzakdag was begin juni 2001 op de plek waar het twee jaar eerder allemaal begonnen was, in Laag Soeren. Daar zijn ook de verdere contacten gelegd met andere harmonicaverenigingen.

Ons balboekje ziet er tot dit moment als volgt uit.
Laag Soeren 2 X, IJsselstrand Steenderen 2 X, Toldijk 2 X, Vorden 4 X, Zelhem 3 X en dan nog de verschillende bejaardentehuizen bij ons in de omgeving.

De kracht van Tegeliek:
Om ons te onderscheiden van de andere Harmonicagroepen moeten wij als Tegeliek hard werken. Onze, over het algemeen, kleine houten kasten hebben niet zoveel geluidsvolume als de 3-rijers die veel op trekzakdagen gezien worden. Daarom hebben wij gekozen om over alle rijen te spelen waarbij ook alle bassen gebruikt worden. Ook hebben wij een iets ander repertoire met veel tweestemmige liedjes. Hiermee kan Tegeliek een succesvol podiumoptreden garanderen.